Thursday, November 27, 2008

hati..

wahai hati..
sukarkah utk kau ubati luka itu..
wahai hati..
madu yang kau temui bukanlah penawar sebenarnya..
wahai hati..
kerana kau jasadku terus berdiri..
tapi sampai bila harus begini..
hidup ditengah manusia mengelilingi..
tapi hati itu tetap sendiri..
sepi itu seperti tidak mahu mengundur diri..

cinta ke?

Kenapa pagi2 jumaat ni aku sibuk tulis pasal ni..
entahla..mayb sebb masa breakfast tadi terbaca akhbar yg asik menceritakan kisah cerai berai artis untuk kesekian kalinya..tak kurang juga yang menjalinkan cinta terlarang..
tetiba rasa emosi..
Sapa nak baca, sila baca..taknak pon its ok..but this is from my point of view..it might be true..it might be wrong..

Cinta itu satu perasaan mulus
Augerahkan Ilahi kepada mana2 hamba yg dikehendakinya..
Tak semua mengerti apa kah itu cinta sebenarnya (kerana mereka bukan yg dipilih)..
Cinta itu bukan sayang..
Cinta itu bukan kasih..
Cinta itu lahir dari perasaan sayang dan kasih
Yang pada mulanya muncul sendirian
Tetapi seandainya terus dibaja dan disiram dengan belaian dan layanan perasaan..
Maka tidak mustahil ia kan berubah menjadi cinta..(so paham2 sendiri la ni..)

Tidak salah seandainya perasaan sayang itu hadir..
Kerana ia tidak bisa muncul sekiranya dipaksa-paksa..
Tidak salah seandainya kasih itu datang..
Kerana ia hadir dengan gerakan hati yg entah dari mana..
Tetapi yang salah itu adalah hati yang melayan gelodak perasaan dan igauan yang entah apa2..
(ini utk yg belum kawen)

(yg ni pulak utk yg dah berkahwen)
Tidak mustahil..
Cinta yang berkembang mekar..
Cinta yang ranum itu..
Bisa layu, kering dan tandus..
Kerana cinta itu juga seakan roh yang perlukan santapan harian..
Jangan salahkan cinta seandainya ia makin tipis..
Kerana ia bermukim dijiwa
Yang perlu dinafkahi dengan santapan emosi
Dan belaian kasih sayang sentiasa..
Agar ia kekal disana..

(tidak ada kene mengena dengan saya)

Tuesday, November 25, 2008

my workstation..

dah lama nak cerita pasal entry ni..
actually masa mula2 register lagi dah plan..
disebbkan takde ape2 nak cerita so let me show you macammana rupanya bilik ku syurga ku..
apa pun saya harap jgnla ada yg beranggapan saya saja nak show off..tak, cuma nak share my happiness yg mana all this while cabin ku adalah syurga ku semasa di cucms (you all paham kan)...
so i start with my new tag


another tag..


jalan2 ke bilik...sunyi je kan..agak seram kalau dah lewat
memandang ke bawah dari jendelaku

(wahh ade court..bole ke main??)

selak bidai nampak building..kalo kat sane (cucms) selak bidai nampak ape ekk..nampak la anak2 anjing berkeliaran di padang yang kering kontang..

ini interior bilik yg agak tak tersusun...bilik belakang tu bole lah nak wat tempat relax..sambil2 :) sorry..meja bersepah..memang yg ni i cannot help..tak bole kemas macammana pon.. a clear desk is a sign of sick mind -pinjam kate mak ketua..tapi yg paling best i punye flat screen monitor yg kecik tu..huhu..baru dapat..panas2 lagi..baru buka dari kotak DELL..kalau uol dtg ke sini mesti agak terkejut...dlm bilik ni masih ada papan hitam besar yg kita guna masa sekolah menengah dulu2..tapi i suke la..kadang2 guna jugak untuk menconteng2 (bila tensen)..seronok rasa kembali ke zaman kanak2..


hah..now kite tengok sudut2 yg kemas pulak...
ade perasan tak...boxes tu?...mcm kenal kan..yeah..from ikea with love..(cermin tu jugak)

hah..side table..kemas kan?...ni gambar2 buah hati..& souveniors


okla..tu je kut..uppsss..ada gambar cabin ku masa kemas packing nak pindah..
jom tengok..

okla...tu je kut...
bubbye..






Tuesday, November 18, 2008

it is an..erghh..scary..

assalamualaikum to all,

sebaik sahaja merehatkan badan di kerusi yg tak berapa empuk ni tiba2 ada ketukan di pintu bertalu2..sape pulak yg ketuk nih?..saya pon menyuruh masuk tanpa bangun utk membukanya sendiri (biasala..bapak ketua pon camtu)..

"dr..ada letak apa2 barang kat tepi tingkat ke? cleaner ade tanya, nampak mcm kayu..tapi pelik rupanya" kata sorang staff di jabatan fisio (not my department)..

saya pon ape lagi..kelam kabut, nak pegi selak langsir ke tak.."kak, sebelah dalam ke luar bende tu..saya tak letak ape2 sebelah dalam kat tepi tu"

"tak die belah luar..."

"mari la kak masuk sekali..." saya mengoffer sebb takut sebenarnya..ye la mane tau kut2 ular ke tegak kat situ"

sebenarnya..biar saya cerita serba sedikit keadaan bilik saya ni...satu bilik besar yang dibahagi dua dengan dinding menjadi satu bilik besar dan satu bilik kecil..bilik kecil tu bole la kalo nak solat orr berehat..sesuai jugak kalo letak sofa or lazy chair sambil2 tengok tv (yg tu lebih la tu)...tingkapnya adalah glass window covered with blinder..

sebb akak tu refuse dengan mukanya yg masih berpeluh2 sebb baru sampai keje or sebb takut tak tau la...

saya pon memberanikan diri utk ke bilik sebelah dalam dan menyelak bidai..makkk...saya pon terkejut..ape tuh..kaler cokelat..macam kayu buruk besar tertonggok kat tepi tingkap saya tak bergerak..muka tak nampak...

akak tu pon mengajak aku keluar utk melihat dari luar bilik melalui jalan....ish..pe tu..scary nye..mcm mane leh ade kat situ..bilik aku pulak yg die pilih...agaknya bunyi bising yg kitorang buat dah mengejutkan bende tu..sekali die pon pusing..eiiii..muke die...

betulla nih burung hantu..


"NI BURUNG HANTU...kan kak?"

"entahla akak pon tak tau"..
ye la memang sah..it is an owl..a sick owl i guess..nampak kesan die terberak2 kat tepi tingkap..

sian pulak saya tengok.. tapi muka die scary..

die pandang kitorang macam nak terkam..ape lagi..saya pon nak menyorok takut kene terkam..tetibe betul die bergerak dan terbang tapi bukan ke arah kami..die terbang ka atas bumbung...

dari jauh saya perhatikan keadaannya..tak berganjak..betulla die sakit. dalam hati terpikir..kesian burung tu..dari mana dtgnye dia..mungkinkah anak2 dan keluarga nya tertunggu2 kepulangan burung ni yg dari malam tak pulang sampai dah menjelang pagi...sayu pulak rasa hatiii..


kesan najis yg ditinggalkan

terbang ke atas bumbung...ni jauh tau..serius but then still nampak besar..can u imagine kalau kat depan mata..mau tak terkejut.

Monday, November 17, 2008

eid mubarak 2008

aidilfitri 2008 mencatatkan pelbagai kenangan manis yg sangat memberi kesan di hati. Sangat berbeza sewaktu belum berpasangan dulu. Enjoy nya lain..kali ni enjoynya bila tengok si anak teruna memakai baju melayu..sungguh segak nampaknya.

bagaimanapun..kenangn terakhir bersama arwah abang ipar juga berlaku di bulan syawal yg mulia ini...still remember in the past entry...ada story pasal abg ni sakit...kalau ikut perubatan hospital..it was kongenital heart disease..but then Allah knows best. Tak sangka dia akan pergi secepat ni..semua berlaku dalam masa 2 bulan..dalam masa itulah segalanya berubah...daripada seorang yg kuat berkerja..akhirnya takleh bergerak..edema dari pinggang ke bawah..taknak la cerita yg tu..apa yg lebih penting, arwah berkeinginan utk balik menyambut syawal di kg bersama2 ahli keluarga yg lain...dah dia kembali kepada yg esa pada 6 syawal.

theme colour maroon tapi awat nampak cam merah baju ku..kiut je mirul pakai ketayap..
ini sindrom org baru dapat kaki..ape pon mirul tetap hensem mcm..??? sape ekk?

kepulangannya ke kg juga turut mengubah pendirian one of my brother utk pulang ke rumah setelah bertahun kami tak bersua muka...sudah2 la tu abg li..ambil yg jernih buang yg keruh..kita bukan hidup menongkat dunia..kesian kat mak..anak2 yg makin membesar perlu bermesra dengan sepupu sepapat yg lain...sampai bila hati yg rajuk harus dilayan..yg sudah tu sudah ye..kami semua mahukan keluarga kita mcm dulu..perkara sepuluh tahun yg lepas usah dikenang..semoga syawal kali ini mengeratkan kembali silaturrahim antara kita.

abg li (the 3rd from 8 siblings) & family..(yg kak imah dukung tu amirul)

hah..tengok tuu..dah besar anak dare sorang ni...sampai telentok tido sambil berinai..penat sangat le tu konon..ekekekke..(abg ri sekeluarga)..tengok arr..akram dah hensem..huhu

video

ni gambar besar utk yg tak cukup besar di atas...lepas la rindu teh lin ye..

farewell party & my beloved cucms students

touching tatkala melihat gambar2 yg tersimpan sudah hampir 3 bulan...biarlah saya kongsi sebagai kenangan yg terindah..

pertama sekali i would like to say..thousand thanks to all for every single thing. To my x-mentees from the first batch till the 3rd batch..i wish you all the best & be an xcellent dr..i'm so proud of you dear...insyaallah our relationship will remain forever..

hari teraakhir saya berada di cucms, saya telah merancang utk mengadakan bday party utk mentees saya...kebetulan masa tu ke2 group mantees year 1 and 2 ada bersama...inilah kali terakhir saya bersua muka dengan mantees year 1 (sebb diorang tak dtg open house raya baru ni.. :(

bday girls & i (i pun celebrate gak..belated)

all the mantees year 1 & 2

canteeknye kek..
lagi touching bila balik ke bilik...students year3 pulak dah tunggu kat tangga...katanya ada party yg sedang menanti saya...aduhh..masa tu perut dah kenyang..takpela you all punya pasal...year 3 ni, students first batch, betul2 ibarat anak sulong, manja dan sangat rapat dengan lecturer, ehem2 batches yg lain jgnla jeles..uol pon same je...sayang you all!! barisan dr2 cun dari cucms

wif prof abu bakar & sakinah my dear friend (yg lain tu students year 4.. now)

the cutie zoran, the blurry tj and the macho man- zufar

and then tengah2 makn tu phone pon berbunyi..dr, where are you..we r waiting for you now at d ariff, we all nak makan dengan dr for the last time...huhu..itulah students tersayang..all the sweet memories will alwayz in my heart..what about the bitter one?.. ;)

konvo topi bulat (cont'd)

saya tunaikan janji....semlm balik rumah terus amik camera utk diintai gambar2 yang ada...huh banyak rupanya yg bole dikongsi bersama..

so we start with ape ekk..ada gambar konvo sampaila pindah kerja sampaila ke raya..


ok start with konvo dulu...mcm yg saya dah story dulu..gambar di ukm bangi cuma ada 2keping selebihnya di putrajaya :(

mak ayah dan saya...wajah2 keletihan dan kelaparan...(UKM dewan gemilang..dectar?? nadaaa)

jalan2 di putrajaya..di depan palace of justice.

di depan perbadanan putrajaya (Office hubbby)

ada macam graduate law la pulak..

gambar2 selebihnya saya upload di friendster ye...ada something surprise!!






Amirul Hadiff @ playground

Amirul Hadiff esok genap umurnya 1 tahun 6 bulan. Petang2 kalau sempat, kami bertiga (termasuk bibik) akan ke playground dekat umah...nape bawak maid? die pon manusia jugak..perlukan hiburan, tak pening ke kalau kerja 24 jam sehari tiap2 hari..at least die dapat menghirup udara nyaman..kelakar bile tengok bibik pulak beriya2 naik buaian..hehehe.

bila sampai kat playground tu tempat mula2 yg dia nak panjat ialah papan gelongsor tu..masalah nye kitela yg kene panjatkan..kalo tak tergolek dok le die..favourite die naik tangga turun tangga.
gambar yang yellowish tu kat IOI Mall..gelap skit..

gambar kecik takpe ye....nak cepat..server lembab.

open house

lama betul tak berblog...bz lately ni...& hari2 lupa nak transfer gambar dari camera ke laptop ni...anyway, sebbkan today is monday & mood pon ok...ape kate kite jengah2 ape gambar yang ada kat dalam hp yg bole di gigi birukan (bluetooth) ke laptop nih..

oh..ada la sikit2 gambar...mula dengan open house dulu..hmmm..gambar raya takde la ye sebb dok dlm camera kat umah.

open house ni berlangsung pada hari deepavali...bukan niat nak buat besar2an pon..cuma sekadar menjemput jiran tetangga yg masih belum bertegur sapa sampai ke hari ni (maklumla everybody is bz every singl day). Selain tu, nak jugak meyampaikan kesyukuran dapat kerja di ukm. terima kasih kepada semua yang sudi menghadirkan diri...(thousand thanks to my x-students, x-mentees, profs, wati n ina - cucms staff)...kepada yang jauh di mata tapi dekat di hati..lain kali bila uol dah ada di mesia..kita buat lagi ye..

ni lah je gambar yg ade..





ni stall western..ada ayam bbq, bbq dressing, coleslaw, baked beans, fries, air rutbeer (semua ni home made tau..my hubby yg buat..i tolong la off course). tukar bakar ayam - min -my brother in law...tq min & mia...
ni pulak menu melayu..ade nagi goreng, meehoon singapore - utk kids yg tak suke pedas..bluebarry & strawberry muffins & karipap ( yg ni semua tempah..tq to mak pah yg sudi tolong masakkan).



let see apa yg ada utk starter..ada rojak petis & pengat pisang...ehem...min membuka jalan ...yg ni saya yg masak...huhu.. rojak petis hubby buat sendiri :)

amira & ariff (medic year 4) tengah menjamu selera...ni la yg paling awai sampai...




ni pulak students yg paling lewat balik..asyik sangat dok melayan amirul..sorry guys gambar tak clear..anyway..meehoon yg oul tapau tu camne leh tertinggal?

with one of my x-mentees...tengokla i yg semakin mengembang..mukaku seperti kembang semangkuk..huhu..

okla..thats all that i have for now..lets have a look utk gambar lain yg ada dalam hp for the next entry.