Thursday, December 27, 2007

Eid Fitri & Eid Adha...as a daughter, a wife & a mother..

Ni Amirul hadiff dalam buai nicely decorated by kakak2 a day before. Adat 'naik buai' @ berendoi ni masih diamalkan oleh orang2 utara..kalau area tapah tu masih popular lagi ni..
Amirul hadiff dikelilingi sepupu2 yang comel2...diorang ni pon suke no main ngan si kecik tu..



Syawal dtg, syawal pergi and now eid adha has just left me with alot of memories...well..looking back to syawal, this was the first time i celebrated it as a mother & in in-law house some more. Sebab nak kene jaga amirul hadiff, I didnt go for solat raya...just stay at house, mandi2, wear new baju raya sedondon & makeup2 skit tunggu hubby, min, mak and father-in law balik..then we together had lunch, nasi beriyani prepared by hubby..not bad!!!

In the evening, all of us pakat tido ramai2...
Tomorrow morning..we packed all the luggages...and heading to mak & ayah angkat house at peringgit..about 3 pm we make our way to my hometown. Sampai kat Seremban kami singgah sekejap di kuala sawah, kg hubby belah abah. Last2 pukul 6 gak baru bertolak balik tapah...weeehooo...balik kg..oooohoooo balik kg. Miss my family so much, plus a lot of things in my head regarding kenduri akekah for amirul hadiff tomorrow morning...baguskan?!! being the youngest in the family, ada kakak & abg willing to help everything..esok nak kenduri, around 10 pm baru nak sampai rumah..seriously i feel bad for being such an irresponsible person...but alhamdulillah..everything went ok...seronok tengok mak dapat buat marhaban berzanji + khatam quran cucu2nya..

ni gambar amirul hadiff dalam buai...kejap je nak duduk diam pastu nangis sebb dengar suara org marhaban kuat..anyway..i noticed that my baby is so sensitive with loud voice..agaknya die ingat org marah die kut..


hmmm..

cerita pasal raya haji pulak...

tahun ni my turn to celebrate with my family...tahun depan belah hubby, ikut turn la...my hubby and I, amirul hadiff, mak, kak nor, amin & farah (nephew & niece) mengorbankan seekor kerbau utk tunggangan di akhirat..hmm..serius, this is my first x-perience tengok seekor haiwan di korbankan depan mata..korban ni buat kat masjid bidor...ade 6 ekor haiwan dikorbankan & ours it the last.

lagi sedih...kerbau kitorang tu menangis masa dia terbaring lepas ditumbangkan..belum sembelih lagi masa tu..tiba2...dia bersuara sebiji macam org azan dengan sayunya..ramai yg terpaku dengar..tiba2 rama macam nak nangis pulak.

hubby pulak dengan heppinya mencuci segala perut2 yg memng dah aim lama dah nak buat gulai...nasib baik ada sungai kat tepi masjid tu..on the way back dari sungai ada sekor lagi perut yg tertinggal kat bawah pokok..now we know org utara tak berapa makan perut..so, hubby ape lagi..menculik perut2 tu dan di bawa ke sungai uk dibasuh...kelakar bila dah ramai berkumpul..abg ri (brother in-law) pulak sibuk dengan kaki lembu..huhuhu..sorang antu perut, sorang antu kaki..

balik je dari masjid, kami beramai2 bergotong-royong merewang utk kenduri mlm nya. ..kesyukuran sempena dah dapat phd...alhamdulillah, walau pon hujan lebat dan masalah memberus perut hitam yang tak putih2 (ni kerja abg ri dgn hubby), abg sham (brother in-law) pulak sampai kecut jari2 bersihkan perut panjang...akhirnya everything settled..menu utk malam tu:

1. Gulai lemak perut.

2. Sup tulang.

3. Daging black pepper.

4. Tumis kobis (letak perencah sesedap rasa..)

5. Sirap panas..hehehhe..


Alhamdulillah...amirul hadiff pon tak buat hal..syok main ngan kawan2..tak padan ngan kecik, sibok nak join abg2 ngan kakak die yg dah besar!!








1 comment:

barb michelen said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is