Sunday, March 30, 2008

Lesson of the day

For almost 3 years working here (u know where)...I've learnt so many things...learnt to be strong, learnt not to be emotional, learnt to be selfish, learnt to be calculative & do not simply trust people...

a few things to share:

1. Dont judge a book by its cover...memang betul!!..Don't be surprise dalam diam, dalam tak sedar, orang yang suka cakap hal2 agama (I dont mean ustaz ke ape, ni org2 biasa je) tula yang cenderung untuk menyakitkan hati org lain dengan perbuatannya. Orang yang suka berkata itu haram, ini tak baik, dlm masa yang sama tidak sedar yang dirinya sendiri tidak menjaga hubungan sesama manusia...kita suka berkata haram pada benda yang kecik, yang titik bengik..tapi benda yang lebih besar, contoh amanah yang Allah pertanggungjawabkan ke atas kita, sudahkah kita lunaskan?..atau kita lebih cenderung memikirkan kesenangan sendiri...org bawahan yang dirinya rasa ditindas..who cares!!?...

2. Dont trust promises verbaly...selagi no black & white, jgn perjudikan masa depan dan cita2 hanya dengan janji manis sahaja..lidah tak bertulang..apa pon bole sebut.

3. Trust yourself, jgn takut dengan org yang besar no matter big in size or big in title..biar besar mana pon org tu die tetap hamba Allah jugak...my weakness, selalu gugup bila berdepan degan big2 people ni...sampai kadang2 rasa kepala kene pijak sebb kelihatan selalu menurut perintah. Any objection..just say it outloud...nak takut ape...ni tak...depan menikus, belakang sok sek sok sek...last2 makan ati, nangis...pastu dapat hipertension. Takut pada Allah, suami dan mak ayah..tu je!.

4. Jangan 100% percaya pada kawan...walaupon he/she is your good buddy...hidup sekarang ibarat enau dalam belukar, masing2 nak lepaskan pucuk masing2...memang dia baik, tapi kalau diberi pilihan sudah tentu dia akan pilih dirinya sendiri utk senang dulu...ade ke yang pikir..biarla kawan aku senang aku coverkan keje die sebb biarla die senang, aku susah takpe..woo hoo..i salute ade manusia mcm ni...so, my work is my work, your work is your work!!..betul kata2 ni, buat baik berpada2...maksudnya buat baik tu ade limitnya...jgn over the limit, again nanti u kene pijak kepala.

5. Do not procrastinate...ni la yg membuatkan org melayu jadi layu dan lemah...suke tanggung keje..dan ini jugakla tabiat buruk saya...selagi bole tanggung tu tangguh..waima nak makan supplement pon tangguh..nantila, kejap lagila...petang skit la...lama2 terlupa langsung!!..bila keje dah melambak...masa tu tensen...pastu emosi tak stabil dan mcam2 lagi...last2 the whole system in your body jadi haywire..last2 dapat la penyakit mcm2. So, jgn tangguh keje!!

well...tu saja nak share for today...
Comments are appreciated..
Yang baik datang dari Allah, yang buruk dtg dr drku sendiri..

4 comments:

dRGonDRonG said...

haha! betul tu pn wawa! eh! dr!
susah tul hidup ngan org kononnya alim tapi x sedar perbuatan sendiri atas org lain...lg2 kalo org yg berkata manis, dlm diam2 mengata dan memandang rendah org..sakit hati tul...tapi xpe...like my parents alwis said..'biar jer, org mcm tu nnt dpt balasan dr Tuhan'

dLyn aZmi said...

diam x diam dah 3 thn eh ko keje.. ingat lagi dok ngan ko waktu ko student n aku dah keje.. skang aku lak yg jd student balik.. hmmm.. life mmg mcm tu.. kite slalu nak tunjuk kite bgs tp kite lupe nak cover weakness sendrik.. tu yg jd ckp x serupa bikin.. sbb tu aku prefer la ni jg tepi kain sendrik.. mls nak masuk campur hal org.. unless org tu mintak tlg.. tp tu berpada2 gak nak tolong.. silap haribukan kite lak yg disalahkan..

dr_wahida said...

to dr to be..azam..

hmm..kadang menyampah ngan org yg suke sangat cakap pasal agama..kalau ye pon, ade bende yang kite bole buat ikhlas tak perlu bayar..ade bende..heloo...no money no service la..betul tak?!!
azam..i paham you melihat dr perspektif student..& i from perspektif lain...takpe...ade lori ade bas, ade hari bole balas.

dr_wahida said...

dlyn..kuang3..

giler..tue dah rase..kadang2 aku surprise org yang aku nampak berumur panggil aku kakak...eh..aku dah tue ke or org tu perasan muda...rupenye betulla...aku lagi tua dr org yg kelihatan tua itu..ehh...bangga jugak..

aku skang ni dah tak caye dah sape2 kat sini..ni aku baru jumpe satu lagi perangai baru manusia yang bernama pompuan..nak cerita kat blog takut ade g terasa..nantila bile jumpe leh kite bersembang panjang..