Tuesday, February 26, 2008

Should i...

Mcm ni ceritanya..
A month ago i received a sms from Prof Wan Zurinah...she offered me research fellow/lecturer at UMBI. UMBI-ukm medical molecular biology institut specifically di bawah hukm, generally di bawah ukm...UMBI ni satu pusat penyelidikan perubatan yg banyak buat research yg gah2...salah satu termasuk research yg di bawa oleh Dr. Muzafar ke angkasa ari tu. Memangla jawatan tu bukan Prof Wan berkuasa mutlak to decide nak bg pada sape..but then, she is one of org2 besar di UMBI...

Lama saya fikir...banyak yg tak clear..akhirnya saya pi terus ke ukm kl jumpa & discuss with her..touching nya bila dia slow talk dengan saya dan dia puji kerja2 yg saya lakukan selama ni...sorry prof, last time..masa i did my phd, i always feel like i was anak angkat or anak tiri tapi rupanya selama ni prof wan dok perati seme keje2 aku...kekekkekke...tq prof!!! Mayb prof happy sangat sebb i found a new pathway of cancer cell death induced by tocotrienol...

berbalik mengenai cerita tu...rupanya jawatan tu research fellow/lecturer...tangga gaji Ds 52...sama je mcm lecturer lain...cuma kene buat research 80% & lecturing 20% only...research tu ade la RA nye nanti...and yg lagi best, prof wan kate..kalau lebih suke teaching than die leh serapkan ke ukm kl terus...tapi dengan permisi prof rahman jamal (director UMBI).

tapi tah kenapa....walaupon dah tau bagusnya join umbi..dahla gomen..banyak benefit...kalau nak compare ngan tempat skang ni mcm langit dgn bumi...dengan rase not apreciatednye lagi..tapi still rase sayang sangat nak tinggalkan tempat ni...walaupon hari2 tensen keje kat sini tapi tula...pelik..kene guna2 ke hape..

one of the reason rasenye sebb traveling distance..since my hubby bought a house at dengkil, jaraknye dekat giler la ngan tempat keje skang ni...sebb tu la antara pulling factor utk terus bekerja di sini...kalo nak ke hukm....hehheheh adela dlm 30 mins tak masuk jem...

tapi bila pikir masa depan...nak dapat Assc. Prof or Prof...nak tak nak kene la malalui satu anjakan paradigma...malasla kalo pikir nak restart balik...new environment, kawan, kene bangun awal...mayb akan berdepan org2 lebih garang...sape tau...

tapi bak kate org...no pain no gain!!!

kawan2..coment pls...tq.

2 comments:

suhana said...

aku rasa ur biggest probm would be nak melalui new environment. new position, tangga gaji yg lbh tinggi..for me xde masalah nk travel long distance. i got a friend whose hubby travel more than 1 hr to work. mcm kt tpt keje skrg, wp keje byk n bak kate ko dpgunakan, tp ko lbh suka stick ngan keje lama kan. its ok wahidah. mula2 kt new place mmg ssh sket, lama2 mesti ko srnk. mcm kt tpt keje skrg, dulu masa mula2 kemain tensen lagi kan? so, as for me: go for it! bila lg nak dpt pluang mcm ni. bknnya senang tau nk dpt pluang camni. if ko x amik, rmi lg org lain berebut2 nk grab..sayang tau.

dLyn aZmi said...

i second that! peluang jarang dtg.. tp pape pun.. mintak petunjuk dulu ye.. mintak mane yg baik wat ko.... all the best cuz!