Wednesday, March 11, 2009

how to extend your lifespan?? WARGA EMAS DIPERLUKAN!!

salam to all,

rutin harian saya yg menyesakkan lately ni menyebabkan saya takde mood nak menulis.


tapi hari ni saya nak buat announcement skit.


harap dapat disampaikan ye pada kawan2 lain di luar sana.


saya terlibat di dalam satu kajian tentang penuaan or we call it 'aging'. Depend on u how would u define aging.


sesetengah org mungkin menganggapnye sebagai awet muda..tapi apa yg lebih penting aging didefinisikan sebagai penurunan fungsi fisiologi berkaitan umur yang penting untuk survival dan fertiliti/kesuburan..supaya kita boleh hidup lebih lama dan sihat walafiat.


kajian ini dijalankan dibawah jabatan saya dan saya terlibat secara langsung utk kajian ini.


apa yang kami cari adalah:


gen/maklumat genetik yang tersimpan di dalam sel darah warga emas yang telah berumur 79 thn ke atas..

gen/maklumat genetik ini amat2 penting untuk kajian supaya boleh dimanipulasikan bagi menghasilkan rawatan/faktor pemanjangan hidup manusia sejagat.


apa faedahnya:


penemuan gen ini dapat menyumbang kepada rawatan/pencegahan penyakit berkait umur seterusnya dapat menjawab bagaimana masyarakat kita dapat hidup lebih lama tanpa penyakit kronik.


kumpulan sasaran:

warga emas berumur 79 thn ke atas dan seorang anak mereka.


sampel:

15 ml blood sample..sikit je (pikirkan kebaikannya pada anak cucu kemudian hari)


kepada sesiapa yg berminat atau mengenali kumpulan sasaran tersebut, boleh hubungi saya di blog ini...terima kasih ...insyaallah...usaha anda adalah bantuan hayat bagi generasi anda di masa akan dtg.


pic taken from www.ysb.com.my

4 comments:

HEMY said...

first yg pertama...

ooooo...susah gak skang nk jumpa umur 75 yg sehat dan tak takut jarum dan nurse..ehehe

izah said...

Patutla dah lama tak update blog..bz rupanyer.. selalu masuk pun sbb nak dengar lagu AZ tu...
Mak mentua umur dalam lingkungan tu le, dan sihat lagi cuma sakit sikit-sikit adatla. Tapi masaalah nyer dia ni takut gi sepital lagi-lagi kena cucuk.. lagi ler pengsan agaknyer...

dr_wahida said...

hemy & izah,

itula tu..payah nak jumpe yg tak takut kene cucuk..

Mak Su said...

dr_wahida. maksu tak dapat nak tolong. mak mertua maksu rasanya early 70s, tapi kat perak.

tapi, moga berjaya ya.