Thursday, June 18, 2009

1st trip, Kg Dong..research project.

salam semua..

lama betul tak bersua..tak sempat menulis dan tak sempat nak menziarah bloggers lain....
banyak story nak tulis..
but let start dengan cerita pasal projek AGING saya tu..alhamdulillah, dalam seribu kepayah utk mendapatkan sample (umur 80 tahun ke atas)..akhirnya kami telah diberi respon baik oleh org2 kampung di satu daerah di pahang, iaitu kg dong.

saya selaku penyelia bersama beberapa student master bergerak dalam pukul 7.30 pagi ke kg dong. agak kekok pada mulanya, since this is my 1st xperience supervising a big amount of grant. yang pergi bersama2 saya ialah dr khamsiah, since die lah yg punye keluarga dan saudara mara di kg ini dan sangat2 teruja utk mengetahui gen profiling (maklumat genetik) yang terkandung dalam darah mereka sehingga boleh hidup more than 80 years of age.

kami sampai di sana dalam pukul 10 setelah berhenti bfast di petronas.

enjoy d pics
singgah bfast di petronas @ serai ape tah name die... look at them..enjoy & ceria..ye lah..sangat teruja since this is the first trip ke kg org..yg ramai2 tu students but the main student incharge for this project is the girl with purple tudung one..
1st house: the wife=80++ years old, the husband: 90++ years old.
2nd house: makcik cantik nih sudah berusia 82 tahun..i cant trust my eyes..her longevity genes must be working very hard huh!! Dia masih boleh melakukan aktiviti harian mcm org 60 tahun tau..unbelievable!!
3rd house: 80++ with hearing impairment..but still manage to do housework ..sungguh mereka ini awet muda.
4th house: this one is so special..we manage to get 100 years moyang. lahir tahun 1909. but she is bedridden & alzheimers..precious sample!! yang duduk tu anak..dalam 60++..yg terlantar tu emak..100 years of age. insaf diri..esok2 kalau saya dah tua, adakan aku juga sebegini rupa..kasihan moyang itu hanya tahu memangggil emak, emak..all the time..mungkin dia merasakan yg dirinya seakan bayi yg perlukan belaian ibu tercinta..putaran hidup sebegitu rupa..setelah bayi, kanak2, remaja ke dewasa, tua dan akhirnya menjadi bayi semula.

5th house: the mother: 80++, the son: 60++, nampak kan masih muda mereka kelihatan..tapi bukankulit yg menjadi ukuran..yg penting genetics profiling tuh yg ingin di kaji.

lastly, rumah dr khamsiah..her mother 80++ also bedridden..ape yg menarik..mak dr kham, kulit putih bersih dan nampak comel macam baby je..senyum bila kami senyum padanya..betapa belas hati yg memandang. kami dijamu dengan makan tengahari yg sedap..pelbagai menu masakan org pahang. gambar bawah sekali, kak tam..kakak yg menjamu kami dengan iar tangannya sendiri.
Kami semua mengucapkan.."thanks so much to kak tam"..yang telah bersusah payah mengaturkan segalanya di kg dong..dan menjamu kami makan hingga kenyang..
budi mu di kenang.
terima kasih kak tam & dr kham..


kami pulang dengan perut yg kenyang dan berjaya mengumpul 7 sampel warga emas ( a long way to go utk cukupkan 20 sampel)..tengoklah wajah ku yg kepenatan. :)

11 comments:

HEMY said...

tudung purple tu u kan dokter...alahai..terpikat..ahahahaha

waaa..ni research utk pa??kalau nk awet muda kena kuar peluh keringat cam diorg..hehehe

Skin said...

wahidah, i'm so proud of you.. tgk Dr Wahidah as part of a research team.. in a few years time, u pulak jadi PI project.. all the best.

dr_wahida said...

anul,
a'ah..i le yg tudung purple ngan blouse tu..yg tudung purple ngan baju kurung tu student master i..hehehe..

sakinah,
actually, i am the co-supervisor of the project. project ni bernilai rm280K dari grant GUP. main SV is prof wan..since she is superduper bz..she asked me to supervise the whole project since i pon tengah dok waiting for my own grant. so mcm dapat duit terpijak lah..alhamdulillah..rezki.

dr_wahida said...

anul,
a'ah..i le yg tudung purple ngan blouse tu..yg tudung purple ngan baju kurung tu student master i..hehehe..

sakinah,
actually, i am the co-supervisor of the project. project ni bernilai rm280K dari grant GUP. main SV is prof wan..since she is superduper bz..she asked me to supervise the whole project since i pon tengah dok waiting for my own grant. so mcm dapat duit terpijak lah..alhamdulillah..rezki.

dRGonDRonG said...

giler best research ni...
gud luck dr wawa!

Mak Su said...

gitulah kan dr_wahida, kitaran hidup kita, dari bayi, kanak2, remaja, dewasa, beranak-pinak, dan adakalanya, berpatah kembali sebagaimana fitrah bayi.

dr_wahida said...

drG,
thanks..memang research nih menarik..blum ade lagi the whole world..doakan berjaya.

maksu,
itulah..pikir2..tinggal lagi berapa lama je kita kan jadi sebegitu..time flies so fast..sedar2 kita dah pon sampai ke senja.

kiyai said...

haha..kampung aku tuuu!!

dr_wahida said...

kiyai,
serius??..kg ko ke? kat sane seme lebih kurang sedara je kan..cube ko tengok2 muke2 makcik tuh ade ke termasuk sedara mara?

kiyai said...

yup, sedara-mara mmg ramai kat situ. tapi ramai yang dah tak kenal. so dlm gmbr tu takde yg aku kenal. atuk belah mak aku asal situ, kemudian bila dah kawin pindah ke kg temau, lebih kurang 10 minit dr kg tu klau naik keta.

DaliaLiyana said...

aik..tumpang lalu..lame tak blogging..