Tuesday, July 21, 2009

ini pandangan ku!!


wuiii..bersawang dah blog ku ini..


cerita banyak tapi tak sempat..gambar2 pon ade tapi nak upload pon takes time..


anyway, uol ade bace magazine mingguan wanita 24-10 julai??...(dlm bz2 pon sempat baca sebb neurotransmitter dah stuck..so kene seatback & relax kejap je).


saya tertarik dengan pandang2n manusia tentang isu maid/amah yang harus diberi cuti setiap minggu dan dinaikkan gaji ke rm700.


90% mengatakan setuju..tapi dari pandangan mata saya yg agak kero ni sebb dah penat sangat gamaknye..yg memberi pandangan berapi2 tu idak le pulak dinyatakan ade maid ke tidak..ke bercakap atas angin..yes..all the opinions are highly appreciated. rasenye yg 10% itu je kut yg ade maid..


meh le sini saya nak kabo..


nak dibagi cuti pada maid setiap minggu:


hujah 1:

-pandangn ini bagus. tapi jgn buat jadi syarat pada semua. bilangan anak dan workload harus diambil kira.

-habis tu mak2 yg house wife, itu le kerojenye idakla pulak husband kasi cuti tiap minggu.

-kalo macam saya nih, cuma ade sorang anak je..masak pon bibik ku tak payah. basuh kain pon sekali seminggu itu pon pakai mesin basuh. kalo weekdays..jaga anak yg dah umur 2 tahun lebih itu, suap makan, basuh popo, mandi, main berguling2 sekali dan tengok astro aruna sampai la saya balik. masak udah disiapkan oleh tuan/puan.

-cuba tuan2 pikir..adakah masih lagi dia perlu diberi cuti tiap minggu? sedangkan tido malam kul 9 bangun pagi kul 6.45?

-dengan itu, hujah saya mengatakan..pandang2 dan dengar2 dulu..berapa anak & workload si maid ini yg ingiin diberi cuti tiap minggu tu..jgn dok kasi pukul rata aje..tak rasional langsung.


hujah ke 2:

-setelah ditimbang diukur beban kerja dan workload si maid ini, maka boleh la diberi cuti padanya. TAPI:

-saya langsung tak setuju kalo die diberi cuti utk keluar dari rumah majikan bersama kawan2..bukan saya kejam tau (sayalah majikan yg baik siap tolong inaikan rambut bibik saya lagi tau)..maid yg nak sangat cuti itu harus diberi cuti di sekitar kawasan rumah sahaja. maksudnya, boleh le si bibik ni pergi bersiar2 di taman permainan dan jangan mintakd ie tolong buat kerja rumah for the whole 24hours (kalo cuti 1day/week).


TAU KENAPA:


AWAS, kami2 majikan sebelum amik maid nih..dah jenuh berdoa pada Allah swt, mintakla fomema die lepas..tau ke FOMEMA tu ape? itu adalah ujian rutin yg dijalankan kepada MAID tu make sure they are free from HIV, hepatitis, sexual transmitted diseases dll.


tolong la uol pikir, sangggup kah kita nak bahayakan nyawa kita dan baby dengan mengambil pesakit2 diatas??..kalo tak pikir diri pikirla baby yg tak berdosa tu..penyakit diatas boleh je berjangkit dengan titisan darah atau pon dengan air liur bagi yg hep (hep ade banyak jenis.)


isunya di sini: kalo kite benarkan diorang bercuti keluar langsung bersama teman2...percayalah diorang ni kehausan kasih mesra..ada teman gelap nye nanti..tau2 ter tutttt..pastu bila dah kembung tanya siapa punya: ohhh..ini anak tuan..ha..sape yg susah..boleh aje die nak tuduh laki kita.


saya bukan cakap sedap mulut ye..ini pengakuan maid saya sendiri.


camni ceritanya:

bibik: "puan, pembantunya yg anak tiga itu selalu kuar bercuti sama teman."

saya: "iye, mane die dapat teman. laki ke pompuan?"

bibik: "laki2..selalu telepon."

saya: "majikan die bagi cuti ye?"

bibik: "iya, cuti raya puasa ni, pembantu itu tak ikut pulang ke kgnya tuan. die ikut cuti sama teman lelaki"

saya: "hah??? majikan die tau?"

bibik: "tak. majikannya pikir perempuan."

saya: bibik..kalo apa2 jadi pada pembantu itu, kut kemalangan, mati dibunuh, mengandung ka..sapa nak bertanggungjawab"

bibik: "tak tahulah."

saya: "saya tanya sama bibik. jawab betul2. bibik nak cuti mcm dia ke?"

bibik: tak mahula. cuti, cuti..habis duit. saya dtg kemari mau ngumpul duit utk anak sekolah di kg. bukan mau cuti. kalo cuti2 mau ke mana pon duit. bibik tak ada sedara, kalo kemalangan. puan saja la sedara bibik"

saya:(fuhh..lega)


nampak tak?...sendiri mau ingtla..diorang tu ibarat anak remaja yg lepas bebas..mau terjerumus ke lembah tuttt. kite ni la mak bapak die.


so..sendiri mau ingat la..b4 cakap tu pikir banyak kali.


setakat ni alhamdulillah, bibik ku dah pandai menyesuaikan diri dengan adat2 org melayu. kami dah hidup bahgia bersama. (siap request nak keje 5 tahun).

ni bibik saya masa d kg (tapah).

6 comments:

HEMY said...

nk wat camne...yg celake prgai pergi dera plak amah..ada yg tak bertimbg rasa...tu jadi cmni..manusia kan sll create something utk lari dr sesuatu..hmm hmm

Ptutnya jgn dijadikan wajib la..tp kalau nk bagi..bagi..tu je..haaa. tkpun bagi cuti ptong gaji hari cuti tu..tgok diorg nk tak cuti

yushida03 said...

baru terpk nk amik maid.. tp bila dtg imaginasi -ve, x berani la pulak

Skin said...

dah besar nampak mirul, mesti lagi tinggi dr Aqil.. baguslah dpt maid yg committed, saya pun nak cr someone dtg sini tlg jagakan Aqil n baby.. kalau kenal sapa2 blhlah recommend :)

izah said...

Benggang gak dengan isu ni,makin naik lemakla pembantu2 rumah ni.

Tak logik cuti seminggu sekali sebulan sekali tu bolehla dipertimbangkan.

Gaji nak kasi 700 setakat jaga anakku sorang kemas rumah pukul 1 tengahari dia dah boleh membuta berbaloi ker...masak kita yang masak... malah kerja rumah mana yang tak berkenan dihati kita juga yang buat balik...

Kalau nak ikutkan betul2 apa yang kita bayar kat maid kita ni dah berlebihan dari 1000 sebulan tau...

Ok contoh maid izahla yek gaji rm 500, prepaid sebulan 30, mana dengan keperluan asas dia lagi syampoo, suruh share tak boleh alasan tak sesuai dengan kepala dia, kang pencuci muka dia lagi, memangla dia kata kirim tapi biasanya kirim ngan air liur jer pun, pad dia lagi,makan minum? belum masuk baju,seluar, tudung...takkan kita sebagai majikan nak tgk maid kita selekeh jer kan? paling tak busuk2 pun beli juga baju untuk dia sebulan atau 2 bulan sekali.

Bukan nak cakapla orang yang mendera maid ni memang terukla, tapi bukan semua orang ada tahap kesabaran yang tinggi. Berapa ramai maid yang masuk kerja kat malaysia ni yang reti buat kerja? pemalas jangan cakapla...bagi muka melawan lagi...tu belum masuk yang pengotor garang dengan anak kita.. bukan calang2 orang boleh sabar tau...

Orang yag tak pakai maid atau dapat maid yang menyenangkan hati perut senangla cakap atau nak maki orang yang dera maid ni, tapi sapa ada exp dengan maid yang perangai teruk ni pahamla.

Masa Yus maid izah cuti 6 bulan balik aceh. izah ada pengalaman dengan 3 maid yang ganti yus. Punyala teruk...yang main ilmu hitam pun ada nasib baik cepat dapat kesan. Kalau tak tak taula apa nak jadi...

Izah tak salahkan 100% la majikan yang mendera pembantu ni sebab kadang-kadang kita yang beragama ni pun yang sembahyang yang iftifar 24 jam pun boleh hilang sabar bila dapat maid yang ntah apa.

dRGonDRonG said...

sgt setuju!
indon nih xbley kasi muka...
nnt gaji naik, cuti dpt, dorang pijak kepala...
skrng yg byk kelonggaran pun dh buat hal..
apatah lagi tambahan nnt???

dr_wahida said...

anul,
setuju.

yushida03,
maid ni kut nasib..dapat ok, ok le. doa je banyk2.

skin,
setakat ni takde la yg kenal. maid dulu?

izah,
setuju izah. kelakar kan..kat dalam magazine tu berapi2 cakap..padahal diorang pon takpenah ade maid.

drgondrong,
diorang ni lain budaya dengan kita..takleh kita nak samakan layanan mcm kita layan melayu. memang diorang ni kaum agak pelik.