Tuesday, May 5, 2009

2 minggu yg berlalu

bz..so bz..tapi mesti update jugak..khas utk mu kawan2 di alam maya ini..rasanya dah 2 minggu tak dapat nak update..
ok di mulakan dengan perkembangan diet & kesan n ye..huhuuuuuu..
jom tengok menu2 yg ade..ini adalah antara makanan yg menjadi juadah di salah satu hari saya berdiet..takla hari2 mcm ni..tukar2 la menu..kalo dah takde menu sangat tu..jawabnye makan whole meal bread & sup sayur sahaja...jgn lupa..susu rendah lemak tinggi calcium utk memastikan sumber protein supaya tak kurus tapi mengeeleber pulok.
ikan cencaru bakar..(sumber protein yg baik)sup sayur campur (carrot, kobis, tomato + puteh telur + lada sulah...nyum2 sedap giler)

wajib hari2 makan..oren madu...

setakat ni..I dah hilang 1kg seminggu...so now dah 2 minggu total weight lost + 2kg..alhamdulillah..nampak berkesan..chaiiyookkkkk...will power dan kesabaran sangat diperlukan...insyaallah..dua bulan nanti paling2 6 kg mesti turun.

minggu ni memang mencabar kesabaran & kesungguhan utk berdiet ni..2 hari lepas I dis erang sorethroat..rase mcm dah nak giveup ..nak makan antibiotik je rasa sebb badan dah mula rase seram sejuk nak demam..tapi dah sah2 kene makan nasik lak nih..masa tu I terpikir, why not try this out to burst out the immune system..gerakkan askar2 pertahanan dalam badan..

kawan2 juga boleh cuba kalo dah start rase cam nak demam tu:

1-gagahkan diri pi coket beli oren besar2 madu tu..basuh bersih2 utk racun2 serangga..makan buah oren ni ade la dalam 2 biji ..
2-i telah multivitamin 'daily' (thanks to nutrilite yg memeang dari dulu nsampak kesan bila makan time sorethroat)
3-minum 3 liter air sampai terkembung2..

tapi kan..alhamdulillah..bengkak di tekak tu makin2 kurang dan pagi semalam..ketulan phlegm agak besar & keras dah keluar dari sinus..lepas tu..wah..relief..

tapi masih terus minum air dan makan daily sebiji sehari..alhamdulillah...demam tak jadi..kawan2 cubalah..memang now tengah musim kut..tambah mengerikan bila negara jiran ade itew selsema b*b*.


wokeh..update ke 2..

saje nak show off..kite beli head set baru kat low yat..


takde le lawa mane pon..kesal..terambik yg kaler biru..i lov purple so much..huaaaa..tu lah kuar datong tak ingat anak kat umah..(I kuar dating ngan en hafiz tau bukan org lain le)

senang nak berborak pakai YM je free kan..


haaa..update yg ke-3 nih agak mengerikan..pada hari ahad yg lepas..i sebuk memandikan kereta...si comel amirul pon sibuk jugak main di halaman..lepas kereta sport kancil merah kesayangan tu dimandikan, pokok2 bungan & rumput pon di beri minum..tetibe terdengar bunyi ..bub..something jatuuh..tapi takla kuat mane..so i abaikan je lah...masan ak masuk ke rumah..sambil pimpin tangan mirul ni..tetibe masat ternampak bende keciik besar skit dari ibu jari bergerak2..mula2 i ppikir anak tikus..masih merah u..rupa2nya..ni haa..anak burung..mungkin jatuh dari atas atap rumah kut..


ala..comeii..takde bulu...masa tu dalam kepala pikir..aku nak bela la anak burung nih..masa tu terjerit i panggil bibik keluar..bibik pon keluar dan i pon lelialu mata mencari bekas nak selamatkan anak burung nih..

"bibik, pegi amik cotton ball kat dalam yg saya bagi utk letak di muka tu"

bibik pon berlari2 anak masuk kedalam menurut araha..tapi die lupa yg amirul di luar..i juga lupa sebb terlampau ayik dengan anak burung comel nih..i pon sibukla cari daun2 kering nak buat sarang die..tetibe bibik yg dah ade di tepi anak burung dengan tangan memegang cotton ball ..menjerit..

'adikk..jgn dik''..

pappppp..kaki kecil itu menghimpapp anak burung kecil yg tak berdaya..

"ya allah..ko pijak anak burung tu mirulll"..i menjerit rasanya satu taman leh dengar..

nak nangis dah..terduduk i di atas rumput..mirul tak tau ape2..die baru setahun lebih...

ohhh...maafkan aku wahai ibu burung...aku yg salah..leka membiarkan pembunuhan kejam berlaku..sampai hari ni i takleh lupa peristiwa tu..hajat dihati nak bela sampai besar..

anak burung makin tercungap2..makin lama makin perlahan..makin lama makin sejuk badannya yg tadi nya panas..akhirnye..kembali lah anak burung bertemu tuhan maha pencipta..

kututupi mata nya yg separa terbuka...damailah kau disana wahai anak burung..


sedih..

akhirnya cotton ball jadi kapan die..

nampak kesan luka di badan..
isk..isk..isk..








8 comments:

HEMY said...

takleh smbelih goreng burung tu??ekeke

hadif tu anak u ek??siyes muka sama amat Dr..ehhee

kirana said...

alaaaa sedih nya tgk burung tu..huhuhuhu

thanks for the tips!

Mak Su said...

sodaqollah..... dah sampai masanya.

Mama-Danish & Sarah said...

sadisnya tengok nasib anak burung tu.... nak buat cam mana, dah ajal dia.....

suhana said...

cepat rupanya ajal anak burung tu..

anyway, tahniahh..wahh..sminggu blh turun 1 kg..aku ingt masa aku mula2 dok sini dulu, sminggu berat turun 0.5 kg..cukup sbln turun 2 kg..masuk 2nd month naik x ingt pya..last2 maintain 5 kg dari berat asal..sampai skrg..patut ke aku pon diet ekk??

Skin said...

alahai.. sedih pulak.. tp dah sampai masanya.. tgh pregnant ni sensitif btl bl tgk benda2 ni.. harap baby nnt ok..

Ummibatrisya said...

salam kenalan :)

dah sampai masanya :)


thanks for the tip, nak cuba gak ini :)

teringin nak kurangkan lemak yang ada :)

dr_wahida said...

anul,
besar ibu jari je tu..ape yg nak dimakan..

ana,
cuba lah.

maksu,
selepas kehidupan ada kematian.

mama,
memang sedih giler.

SuN,
aku akan teruskan sampai capai target..biarla ape org nak kate..aku tak kesah.

sakinah,
babby girl kut..:)

ummi,
cubalah..kalau gemuk bukan saja tak cantik tapi sihat pon belum tentu..pikir nak sihat tu dulu b4 nak cantik. kadang kita nampak chubby bukan gemuk..tapi overweight ans it is an indicator!!