Tuesday, December 9, 2008

Disebalik Sepotong Nama

Sebenarnya ni tengah letih..so tak salah kan kalau nak melepaskan lelah..update blog kejap. Ada something interesting that i would like to share with uol.
Mungkin ada di antara people out there yg masih tak tahu maksud nama masing2 kan..ok..ini ada satu website yg bagus..http://mj.crazyartzone.com/baby/index.asp
website ni bole tolong uol..i dah try..and let see apa yg dia bagi utk nama saya..

Nur wahida/h (sorry Nor takde maksud so i have to change to nur)
Nur - cahaya
Wahida - Beautiful (huhu syoknye)
Wahidah - Sendirian (memang pon suke menyendiri)

Nama yang berkaitan
Annur Cahaya
Dinar Uang emas
Gulnar Bunga ( Persian)
Gulnar flowery [Persian]
Jahanara Queen of universe
Manar Guiding light
Manar Mercusuar
Nur Cahaya
Nur Aini Cahaya mataku
Nur al Din brightness of the faith
Nurain Cahaya mata
Nurhan Cahaya raja
Nuri Cahayaku, bercahaya
Nurjannah Cahaya surga
Nurjihan Nama tokoh perempuan
Nuruddin Cahaya agama
Nurul Cahaya
Nurul Haq Cahaya kebenaran
Nurul Hidayah Cahaya petunjuk
Nurul Islam Cahaya Islam
Nurulain Cahaya mata
Zunnurain Yang mempunyai dua cahaya
Wahida Beautiful
Wahidah Sendirian
Apa ada pada 'NOR WAHIDA' ?


N Naif - ye ke..macam tak je..maybe utk certain2 thing kut
O Oportunis - memang patut
R Ramah - dengan org2 yg ramah jugak..dengan yg berat mulut i pon jd mcm tu gak
W Warak - insyaallah..amin
A Amanah - mesti
H Harum - memang suka pakai perfume (fav-CK)
I Ikhlas - memang ikhlas menyampaikan ilmu..semoga semua students ku akan menjadi
doktor yg berketrampilan
D Dinamik - wajib kalo nak jadi professor one day
A Alim - maksud alim ialah berilmu kan..semoga alim dunia & akhirat amin..
itula sedikit sebanyak..dalam banyak2 tu..rasenye Oportunist yg saya belum cuba utk jadi..cuba la lepas ni..padanla selalu je terlepas peluang..

5 comments:

Mummy_ien said...

ALHAMDULILLAH DR. NAMA U ADA MAKSUD... CAM NAMA SAYA MEMANG TAKDAK MAKSUD LANGSUNG... MEMANG SEDIH TAHAP GABAN NI...TU LA PASAI PULUN HABIH BILA DPT ANAK...

suhana said...

oportunist tu..rasanya in-a-negative-kind-of-way..tp boleh jugak jadikan positive ek..esp dalam bidang akademik..btw, nama aku pon takde maksud (bhs arab)..sayang kan..org zaman skrg ni bagus2..teliti kasi nama kat anak, biar ada maksud yg best..elok la kan, nama tu akan jadi panggilan..sec x langs terus jadi doa..

dr_wahida said...

mummy,
takpela..takde maksud dalam bahasa arab pon takpe asalkan tak membawak maksud negatif..

SuN,
memang negatif pon tapi bole jadi positif jugak..contohnya..ko baik2 ngan HOD nanti bole cepat naik..huhu (yg tu aku paling tak gheti nak buat).

HEMY said...

apa plak NOR takde mksud...yg pntg kita tahu arab nya nun.wau.ro..melayu tak kisah la eja camne..haaa

wahidah kata akar dia ahad...satu..hehe.

dr_wahida said...

HEMY..
memang, pon..saya memang cahaya tunggal..fizikal & mental mcm tu.