Friday, December 19, 2008

Risau (3)

alhamdulillah..platelet count has increased to 40+. Dah dibenarkan discharged semlm (?)...(with that no of platelet dah bole keluar)..tapi insyaallah ok kut sebab nampak increasing trend..

nampaknye adik perempuan dia pulak demam teruk..harap2 bukan denggi...

whatever it is..Shah Alam residents..berhati2!!

4 comments:

suhana said...

adik aku kena denggi lepas raye posa baru ni..dia dok kat taman melati gombak..teruk gak la, parents aku pi amik dia kt kl, admitted kt HB kuala trg..sampai skrg kan wabak denggi kt area lembah klang..ingat masa zaman dok kamsis dulu..lps sorang2 kena denggi..Alhamdulillah aku dijauhkan dari denggi masa tu..aku ingt antara kisah yg paling sedih psl adik kawan kita yg doc suspek denggi but as it turned out malaria rupanya..n semenya dh tlambat utk dia masa dah tahu..so..utk ko n famili jaga diri ye..

dr_wahida said...

SuN..
area kl memang teruk...shah alam pon..almahmdulillah aku dok kat area sri kembangan..setakat n takde dengar ape2..aku selalu teringat arwah adik gern tu...
semoga keluarga aku dilindungi Allah swt. cukupla aku dah merasa sakitnye. amirul pulak kan g6pd def..tak bole amik antimalaria.

HEMY said...

denggi?bukan virus baru apa tu..chankinguya??haaa..eehehe.tktau la nk sebut

dr_wahida said...

HEMY..
tak..chikungunya tu sama dengan denggi dari segi nyamuk nya sahaja..iaitu nyamuk aedes. tapi virus denggi serang platelet & menyebabkan pembekuan darah affected..ni bole sebabkan pendarahan dalaman..tu yg bole maut tu. cikungunya hanya menyebabkan morbidity bukan mortality..kalau ade itu kes isolated la tu..
semoga dijauhkan..amin