Thursday, April 9, 2009

gambar itu kenangan

Today's mission is to clear up my hp images folder.
Ramai yg tertanya2, apa masalah yg saya hadapi sebenarnya.
oklah..let me tell you..my mum was admitted to the hospital last 2 month. She is 76 year old with hipertension (210/90)..this happened all of sudden. All this while she is fine, sihat walafiat & still active with all the marhaban's activities.
Yup, mayb some of you might think...hipertension is not a big thing. u r right. but the symptoms did not stop by the drugs prescribe by the DR. She still having dizziness, kadang2 menggigil. So after discharged from the ward, we decided to take her to KL and stay with my sister since she is housewife. Keadaan makin teruk sampai my mum meracau dan tak kenal org lagi dah. One thing I noticed, kuku mak kelihatan biru (cyanosis) dari mula lagi. I called my sister and asked her to sent her directly to the hospital (selayang). Mak dok sini 5 hari 4 malam. In the emergency, I sempat jumpa dengan DR and asked her about the findings..kate nye, mak kurang garam..the sodium level was very2 low. mayb that was the reason kenapa mak meracau & tak kenal org. ECG result? Normal?..tapi kenapa kuku mcm tu?...dah jenuh dah DR repeat the test yes it's normal. So the blueish of nails (untill now) is not cyanosis and not related to any heart problem (aminn). Habis sebb ape??

I manage to get her the 1st class ward..nak kasi mak selesa. Again, bersyukur dapat join gomen, kalo tak jgn harap la dapat 1st class ward itew.
How is my mum now? masih belum stabil. Badan masih ketar bila jalan. I predict yg sodium level die belum & tak leh nak back to normal level as b4. Pelik kan..hipertension with low sodium level. Now, keadaan keluarga agak kucar kacir, mak di sini, ayah di sana(ayah pon diabetes tu, kalo sihat takpelah jugak)..tak penah seumur hidup I melihat ayah menitiskan airmata, tapi kali ni ayah menangis sungguh2 tatkala melihat keadaan mak yg lesu...haiii entahla..banyaknye nak pikir...mujur ade blog bak luahkan dan ada kawan2 nak baca.

Ni gambar kat ward..sangat privacy tempatnye..opposite room mak datin duduk. ade nampak atok tengah melepak & cucu tengah boring.
Ni gambar khaleeda & amirul hadiff..khaleeda tak malu isap botol dah sekolah...gambar tido tu malam masa mak dihospital, kakak teman mak so, I bawak khaleeda (die cuma ada mak, ayahnya dah kembali bertemu rabbul jalil) balik. tido ngan mirul sedap je dua org tuh.



p/s: mak cakap nak pindah dok ngan i next week..risau hati ni bukan ape..bibik tak biasa buat 2,3 keje satu masa...takut terabai keselamatan anak..ya allah kau tunjukkan la jalan...sesunggunhnya allah maha mengetahui..saya di sini berfikir, terfikir, memikir dan terus berfikir..banyak hati yg harus di jaga..hati saya??

What i need is just some 'ATTENTION'.. aaarrrghhhh..(off-topic)
Posted by Picasa

7 comments:

kirana said...

eh pelik la ..garam rendah tp darah tinggi ermmm

saya doakan semoga mak akak cepat sembuh dah pulih spt sediakala..

saya rasa sy tau akak nk attention sapa :)..sabar2 ek....

de_kerinchi said...

Salam Doc,

La ni, macam-macam penyakit pelik kita jumpa...

Lagi pula penyakit yang dah lama pupus kat Malaysia ni pun dah dok datang balik....entahlah agaknya, persekitaran kita menyebabkan sumber makanan dan udara jadi begitu...lagu satu kebanjiran pendatang asing yang diragui tahap kesihatannya juga menyumbang krisis ini...

Semoga mak doc sembuh dengan segera...

HEMY said...

Apa2 pn diharap sumenya OK..alhamdulillah dpt bg mak kita lynan camtu kann

Fatin Helmi said...

bykkan bersabar wahida.. if u need someone to talk.. u may msg me.. the least i can do.. but.. keep on being a very good daughter.. saya pun harap boleh berjasa pada mama abah saya bila mereka memerlukan.. sekarang nih.. saya jer yg selalu nyusahkan mereka.. (anak sulung nih pandai nak attention jer.. uhuhu) btw.. jgn byk fikir perkara lain.. utamakan mak wahida dulu.. sbb diala kiter hadir di dunia ini kan.. dan bykkan berdoa.. semoga semua berjalan lancar.. take care!

Mak Su said...

saya tak brp fhm istilah yang digunakan, tapi sodium = garam. hipertension? tekanan darah? tinggi ker?

anyway, saya harap dr_wahida relax, tenang dan moga2 bila fikiran tak kacau, dpt kenal sebab-musabab dan dapat tangani masalah mak itu. berkenaan penjagaan, insyallah, tentu ada jalan yang baik utk semua orang.

dLyn aZmi said...

hey wahidah,

how's ur mom?
apsal shoutbox ko x kuar2 eh?
dh bp ari aku masuk ingat nk tggl msg kt situ jek... tp everything on the side x kuar2 huhu

suhana said...

dearest wahidah,

kadang dugaan datang rasa macam takleh nak handle kan..aku kenal ko sbg sorang yg tabah..dan setiap kesusahan yg dtg mesti ada ksenangan lepas tu..cuma lambt atau cepat je..Insyaallah ko blh get through this..lagipon bukannya senang nak dapat pahala ksabaran kan..aku doakan moga mak ko cepat sembuh..take care..kalau ada apa2 nk citer, ym la aku ek..