Sunday, April 5, 2009

Sungai Klah Hot Spring

hai dah bersawang nampaknya blog nih..

hari ni ada free skit so i nak story la ape yg bole di share. banyak yg nak diceritakan..but let me start with the latest activity semasa weekend semlm.



sabtu-8 a.m
my family & i (including bibik) bertolak balik ke tapah. ni dah kali ke 2 balik tapah dalam minggu ni. sabtu lepas ambil ayah, sabtu ni hantar ayah..hmm..susah utk dia duduk kl terus dan lupakan kg. he dicided to stay just for a week. Now keadaan mak belum mengizinkan utk balik ke kg. masih perlu pengawasan dan bantuan utk aktiviti masak & makan ubat (mak takleh ingat which is which).

for the time being, mak dok ngan kak ros (single mother - ingat tak yg i cerita dulu tu). ayah pulak dok ngan i since i am the only dauhgter of him..so i taknak susahkan kakak2 lain walaupon i tau diorang tak rasa mcm tu.

balik dari hantar ayah ke tapah..otak & badan rase penat (penat mcm2- pikirkan hal ayah yg dok sorang2 - my father is 82 years-old man with diabetes some more)..i wish if he could agree to stay with me..i would be very happy..tapi ye lah, org tuakan..tak suka susahkan anak2.. (
tapi bile umah dengkil siap, ahh tak kire..nak jugak he stay with me forever n ever..lantakla kalo ade org tak suke pon sape peduli..(ade ke??)).

antara alasan he couldnt stay long kat umah sebb kedai kopi jauh dari umah i. betul pon. rumah yg i dok skang ni kat lestari putra (mesti ade blogger yg tau area nih)..kedai jauh le..nak naik besikal tak dapat tuu. (area umah baru nanti, insyaallah..jalan kaki pon bole nak ke kedai kopi..bukan je kedai kopi..mini market pon ade...bukan tu je..pejabat pos, kedai runcit cine, kedai gunting rambut..almaklumla pekan dengkil kan ke pekan kecik yg comel lagi menawan boleh mengimbau kenangan di kg - harap ayah ku enjoy nanti - dan harap Allah panjang kan umur die utk rase semue tu).

i cakap ngan hubby...what if we stay kat sungai klah mlm nih..baju seme dah pack siap. hubby agree. (we all plan nak balik ari je tak stay sebb ade masalah lain yg takleh story kat sini).

u all tau tak sungai klah? sungai klah hot spring. sape tak penah pegi u all better go..tempat menarik. this is the first time i dtg n nak dtg lagi pas ni. tempat ni baru di buka kut. tapi dah ramai company yg dtg buat activity family day and all. sungai klah hot spring ni under sungkai felda residence.. macam resort lah.

meh i letak gambar2 menarik di sini yek. sorry le gambar i takde sebb gambar seme tak senonoh. kang uol geleng pala susah pulak.

tempat nih terbahagi kepada dua tempat...(seme dalam hutan - bukan hutan banat ye..tapi hutan cantek...sesuai bawak waima baby sekalipon.)



1- tempat air panas (ade hot pool dan macam2 lagi activity panas)



2-tempat air sejuk (air gunung yg mengalir dijadikan kolam mcm wetworld lah - best!!)







water reflexology - nampak tak lane first belah kanan tu ade batu refleksologi yg mengalir air panas - bole la nak jalan2 sambil cucuk2 tapak kaki..ergh sampai ke tulang



private pool for u & family (hot pool)


open hot pool


egg boiling activity...memang berasap airnye tau.


hot pool - mandi reramai..tak sesuai utk budak lah..pening kalo mandi lelama.



haah..ni tempat memang best la..dlm gambar tak best sangat..ade 2 bahagian ni..ni baru satu..siap ade gua yg kita boleh lalu bwak anak (dukung le kang tenggelam anak) paling dalam 4 kaki..serius best nak masuk gua tu pon mcm scary..siap ade air menitik mcm hujan. ade tempat leh gelongsor air..pelik ye dlm gambar nih tak happening langsung..ni bahagian kanan..ke bah kiri utk org dewasa so lebih dalam airnya.


i plan to spent a night there tapi sebb dah fully booked by maybank..i stay dekat trolak felda residence lebih kurang 3 km dari sungkai felda residence sungai klah hot spring tu (lupe nak cerita...ni seme projek felda nih..so bila drive masuk ekdalam tu kene lalu ladang kelapa sawit ye..)

the rate for this kind of room is rm200/nigt..rezki kaki tangan awam dapat 130..tak caye kan..tip top lah hotel die..makan pon sedap..
1 king size bed + single bed + breakfast for 3.
so sape2 yg tersesat ke sungkai or trolak & tak larat lagi nak teruskan perjalanan..boleh cari trolak residence hotel ni kat belah kanan menuju ke utara selepas tol slim river. kat sini takde le water world tu. nak gi ke waterworld tu dalam 3km je sampai le simpang waterworld.
daaa...

5 comments:

kirana said...

ush best jugak ek..penah dgr sg klah tp tak tau la best ke tak..
boleh la nk cuba pegi nnt

HEMY said...

kat mana ek exactly sungai kelah ni??

lestari perdana area puncak jalil...Dr dok area situ ke??

dr_wahida said...

kirana,
gi le..tak rugi..budak2 paling enjoy.

hemy,
iye kat situ lerr..ari2 lalu kl-putrajaya (mex). Entah2 penah kut terserempak ngan anul.

Mak Su said...

memg menarik hotspring tu, ada plan nak pegi, insyallah... one day :)

nanti bila dah dok kat dengkil, insyallah sukalah ayah dr_wahida tu.

Mama-Danish & Sarah said...

doc, besar betul bilik tu doc. Compare ngan bilik hotel kat meridien kl central bagai langit ngan bumi. Harga udah la mahal giler. jeles ngan doc, buleh duk bilik besar ngan harga murah.