Sunday, April 26, 2009

Slimming Session - day 1

Day 1
Date: Friday 24th April 2009
Venue: Rahasia...
Time: 12.30pm-3.00pm

Mula2 sampai, aku disambut oleh senyum menawan consultant yg comei itu....amoii ni cun betul..dah la body pon slim..lantas, aku di bawa ke sebuah bilik terapi..sangat relaxing dah gloomy tempatnya. Pertama2 sekali aku memastikan tidak ada hidden camera any where possible..sebb aku dikehendaki menyeksi di sini...ohhh tidak (Kalo blum kawen tak sanggup den). Di dalam bilik ni terdapat 2 katil utk terapi dan ada attached sauna room.

Ikutilah activities di bawah:

1- Steam bath (sauna).
Terapist yg tak berapa comei telah take over dari consultant yg comei tu..i was asked to do body steam bath...the room was nice..dalam room tu ade bath tub yang dikelilingi kaca dan mengeluarkan steam bath yg takla berapa panas (aku telah pon mengomplaint cakap I tak rase panas pon mcm sauna..hape la..(diorang cakap ok next time we'll increase the temp.) yg bestnya dalam kebuk kaca tu pon ade radio & kelakar tak..tengah2 mandi steam bath tu siap kuar azan & khutbah dari radio tersebut..terus insaf).

2-Body measurement.
Yg ni pon malu skit, sebab itu terapist amik measuring tape & ukur di lengan, kaki, pinggang dsb....setiap kali dtg ukuran akan diambil utk memastikan keberkesanannya..

3-FIR therapi.
lepas ukuran diambil..aku disuruh berbaring dia tas katil kecik mcm nak buat surgery lak..aduiii...takut gak masa tu..dok terbayang bende yg bukan2..terapist itu telah melakukan masaj dengan sejenis losyen treatment ke target area..sekejapan badan terasa panas...panas...ganas betul la budak ni masaj..ni bukan masaj ni die lepuk2 je..memang betul..molecule2 ni cepat meresap..kejap je kering..bila dah kering..dia sapu pulak dengan losyen treatment ke dua..lepastu, lepastu...aku dibungkus mcm nangka..seluruh badan dililit guna cling wrap tu lilit punya lilit sampai jadi kempis..walah..kurus i mase tu takde spare tyre tau..then..die suh aku naik ke atas katil (sebb masa wrap aku tu kene berdiri)..aduiiila..mane nak gerak dah keras mcm orang2..ngan tangan terangkat separas bahu dua2..punye la nak kurus punye pasai..

terapi diteruskan dengan Far infra red rays (selamat dont worry - the mechanism of action: FIR akan increases the body metabolic rate..so lebih banyk lemak di bakar seolah2 kita melakukan exercise..dalam satu journal tu reported beratus2 calorie boleh di bakar dengan FIR. It is also good for other health purposes - melancarkan peredaran darah dsb: I did my homework b4 agree to join slimming prog ni).

ape rase?..rasenye panas..badan ku pulak dibungkus dengan papan elastic (taktau nak sebut ape) yg terdapat FIR..panas tapi takde la panas sangat..heran la aku ni..agaknye lemak berkepuk kut. Rawatan ni selama 30 minit.

4-Bioray treatment
same je mcm FIR..tapi ni tak pakai papan elastic tu..die just pakai lampu merah je..sepuluh minit depan dan belakang 10 minit lagi..

then, terapist dtg semula dan gunting cling wrap yang melekat di kulit..hah..bertakung peluh..tak panas tak panas..sekali die gunting, banyak betul air..seolah..baru je lepas joging satu jam..

Itu lah sahaja utk day 1..

sebelum pulang..aku di beri diet plan yg langsung tak munasabah...aku pandai2 sendiri telah mengganti diet plan die dengan yg lebih munasabah..no fat, low carb & high fibre..(kalo ikut die makan buah ngan lettuce je, sesuai la tapi bukan utk breakfast)..
ade perubahan? masih terlalu awal...tunggu next session..die akan ambik ukuran.

daaaaaa....

SuN..ko balik msia nanti aku pastikan aku lagi kurus dari b4 ko pegi...
Dlin, ko balik nanti..aku dah kurus tau..dapat mcm masa kawen pon dah ok.

9 comments:

HEMY said...

wahhh...selamat berjaya Dr..ekekeke...

nnt body dh memuah kita wat date ek..ahahahaha

kirana said...

ahak!nak tgk gambar akak kena wrap..hhehehe
gatai

suhana said...

gambatte kudasai!!

tabahkan hati ye ngan masakan laki ko yg sedap tu..aku lak sejak naik 5 kg aritu, sampai skrg cuma turun 1.5kg je..btul la kan..once dh naik mmg payah tol nk turun..ni la penangan dok negara 4 musim..

Skin said...

seronoknya baca awak buat slimming session.. sure cun nnt.. sini tak sure brp harga tp tak larat la nk byr sbb times 5.. hehehe....

dr_wahida said...

hemy,
huh, dasar lelaki takleh tengok pompuan berdahi licin..kehkehkeh..

kira,
mane de gambar..takde amik pon..nak snap gambar dlm bilik tu hp dah simpan dlm locker.

suN,
chaiiiyok..ko tu dah kire okla kalo naik 5kg..baru la memuahhh..

Sakinah,
harap2 jadi lah..kene strict dengan diet. kalo tak bayarla 10K pon takkan jadi..awak tak yahla buat. saya nampak awak lepas bersalin lebih kurus dari sebelum kawen..ape rahsianya?? :)

Mak Su said...

wow! moga berjaya ek dr_wahida.

amyza said...

treatment ko sama jer ngan yang aku buat...ko buat berapa session nei..aku dulu dalam 10 session ler...

Skin said...

akekekeke.. makan hati kot masa tu, tak jadi apa mkn :) takdelah, maybe bz, travelling jauh, fikir bnyk benda.. awak jgn risau, sure body cun la lps ni

dr_wahida said...

maksu,
tq..chaiyyok2!

sakinah,
hehehe..dah masuk 30-an ni kene beauty concius skit lah kan.

amyza,
same le.