Monday, February 23, 2009

kene belasah..

semalam, bila dapat tau budak yg koma tu akhirnya meninggal..sedih rasa. mesti mak arwah maraah sangat kat budak pompuan (konon gf anak die) tu. pada budak2 yg membelasah tu patut masuk henry gurney terus..kecik2 lagi samseng..dah la menyusahkan org..belajar pon tak pandai. makan pon mak bapak yg kasi..even nak beli sebtg rokok pon mintak duit mak..(tak tau malu punye org).

dalam hal ni..cuba bayangkan perasaan budak pompuan tu pulak..tak semestinya die bersalah..sure die trauma giler now. kalau die memang salah then, jamin die takkan perasan cun lagi pas nih.

saya cakap mcm ade pengalaman je kan..mesti uol tekejut kalo i kata betul..i penah mengalaminya..tapi ampun..i tak salah..langsung tak salah..

cerita die mcm nih..

masa tu balik sekolah..jalan kaki pi stesen bas..ye la kite nih org kg je..sampai kat stesen bas, kene tunggu dulu..bas masa tu jalan kul 2.15. so mase ni memang ramai la budak sekolah kat stesen bas penuh..i tak duduk pon, berdiri je di tepi palang besi..kebetulan di atas palang besi tu dudukla sorang mamat cina ni, ingat lagi nama die Phoon Chee Loon. He was my class mate (2dary school). Die nih memang suke bergurau..bergurau agakla kasar dari segi perbuatan. Masa tu i tak ingat apa yg diguraukan..tapi i ingat die telah pon memukul kepala i dengan buku tex sains kat tangan die..bukan kuat pon..saje je dah perangai macam tuh.

tetibe..datang 3 org lelaki melayu (bukan budak sekolah pon). budak2 nih memang suke dok melepak kat stesen bas..entah ape keroje nye tak tau le...diorang 2 orgh ni dtg terus buat perangai samseng pukul bahu si chee loon..lepas sorang sorang pukul..dari dalam stesen bas sampai keluar sampai ke tepi jalan raya besar..sampai terberak2 chee loon..siap sep sep tangan pas pas pukul..I?? speechless..apesal nih? nape nih?..giler ke ape nih..sampai la polis dtg..lama giler tau chee loon kene belasah..

bodohnya i masa tu..i taktau nak buat ape..nasib tak mati..kalo tak mesti jadi mcm kes ni kan..agaknya lelaki2 ni ada masalah kaum kut..mayb diorang pikir, si anak lelaki cina telah memuli pompuan melayu..

i dan amyzah (on of my best buddy) lari naik bas bile polis dtg..takut giler..sebb mase tupon kecik lagi kan..so sangatla tidak ada kudrat dan idea utk membantu..i menggigil-gigil takut..terpikir..kenapa ni semua jadi nih??? bengong kejap rase.

tapi i jadi trauma bila dah sampai rumah..asik dengar2kan motor atau kereta datang ke rumah..ye lah takut kalo polis cari..masa tu hanya berdoa saja..nak ngadu ngan ayah..ampunn takut..(ayah saya sangat garang)..nak ngadu ngan mak takut mak panik. alhamdulillah..kes tu selesai mcm tu je..i try call one of my chinese friend, diornag kate chee loon ok..polis lepaskan kes tu.

esok gi kelas tengok chee loon masih hidup..lega rasa hati..kawan2 lelaki cina yg lain seme pakat gelakkan die sebb terberry dalam seluar and diorang seme pakat kate i ade bodyguard samseng. sumpah i tak kenal diorang u.

satu mimpi ngeri jangan sesekali ia berulang lagi.

7 comments:

Mak Su said...

oh... itu kisah salah faham ler tu, semangat perkauman kuat sangat, tentu samseng tu teringat-ingat tragedi 13 may, tapi bodohnya, tanyalah dulu, periksalah dulu sebelum belasah orang, kan. tak pasal2 konpem dosa dapat kat dorang, bongok sangat. nak tolong budak kecik is good, tapi... itulah, cakap banyak pun tak guna, whatever it is, jangan melatah, tanya dulu.

re this current case, tak tahu lah nak cakap apa, takziah dan simpati dan bingung; kenapa kerana cinta, manusia jadi begini ?

HEMY said...

manusia skang...laki la especially..kalu bergaduh tu dh habis kuat la..habis macho..

stakat ramai2...budak 6 tahun pn leh bunuh orang..i mmg rasa menyirap sangat bila baca or dengar kes2 camni...sangat sakit hati..rasa nk blasah sorg2 yg buat onar tu..tp i sorg la..mslhya tak cukup kuat..huhu

Gukita said...

Walaupun tidak setuju dengan cara, saya boleh faham tindakan mamat-mamat tuh.. Ini kes di Kelantan yerr??? Memang pantanglah Cina buli melayu atau seen to bully..

amyza said...

Memang budak2 sekarang nie samseng..
Ingat lagi yea ko kasih kita...
Memang takut gila masa tue...hehehe

dLyn aZmi said...

aku ingat cerite itu ;)

dr_wahida said...

maksu,
salah faham ke atau bebudak tu dan tunjuk macho depan budak2 pompuan lain. maklumla masa tu penuh budak sek balik dr sek. masa tu saya form4.

hemy,
acecece, elok2 jadi budak baik tetibe u pon same je jadi samseng sebb nak pukul samseng.

gukita,
ini bukan di kelantan. Ini kes di tapah. kalo kelantan tu paham la.

amyza & dlyn,
ingat samapi mati kes nih. takut gile mcm nak nyorok kat bawah katil jek.

Anonymous said...

Wahidah,

Kalau nak tulis pun, janganlah sampai tulis full name phoon. Kata lak terberak. sian dia.