Tuesday, February 24, 2009

khas utk yg dah kawen dan nak kawen.

Semasa memandu pagi tadi (hujan, so kene pandu slow), i was listening to sinar as usual. Selalunya i speeding up to 120-130km/h tapi sebb hari ni very heavy downpour, kene la bawak 90km/h.

si pemanggil mengadu ada masalah (maklumlah harini topic apa masalah anda). Katenye, dia baru diberhentikan kerja kerana kegawatan ekonomi. Disebab kan dia tu pekerja baru, maka die telah diberi pillihan samada utk bekerja shift malam atau berhenti. kerana memikirkan suami dan anak2 die berhenti kerja.


masalah mula timbul bila die berhenti kerja..masalah ape? layanan suami..katenya suami buat macam2 padanye sejak suaminya menanggung makan pakainya. wo mentioning apa yg suami buat..semua pon paham yg suami die ni mula buat perangai la..mayb mengungkit, baran dan mcm2 lagi la..


bloggers2 pompuan yg dah kawen, apa komen uol?


komen saya:


1- laki ni dah lupe ke yg tanggung jawab suami sebenarnya..bukan isteri : MEMBERI MAKAN, PAKAIAN DAN TEMPAT TINGGAL PADA ISTERI.


2- disebabkan zaman skng ni isteri semua bekerja, suami2 mengambil kesempatan seolah2 perbelanjaan hidup harus diberi sama rata. (takpela kalo isteri setuju, tapi jgn lupa itu bukan wajib bagi seorang isteri). kalo dah tau mcm tu appreciate la ape yg isteri buat.


3-kalau pon terjadi mungkin juga isteri yg tanggung 60:40 atau 70:30 perbelanjaan rumah. tapi i bet tak de isteri nak war2kan bende ni pada umum..masih lagi suami juga dianggap ketua perbelanjaan pada org luar.


4- isteri, selain bekerja mencari nafkah keluarga, balik rumah kerja lagi..jaga anak lagi..laki?? dok depan tv sambil minum2..mandi2 take his own sweet time..kalo rase penat tu boleh je tido kejap kat atas katil tanpa mengendahkan anak2 berkeliaran..isteri??..mandi la pukul 10 malam..ade pikir tak?


5- ada lelaki claim kate, arrgh, dah diizinkan keluar bekerja so sebagai balasan, kene la bayar perbelanjaan rumah.. ye betul tu..kuasa izin di tangan lelaki..tapi pikirlah kudrat wanita itu..perit jerihnya harus dihargai..hatinya harus dibelai..kalau tak ikatan kasih mudah reput dek hujan panas masalah harian.


kenapa saya sebuk sangat hal akak yg panggil ni?? sebb saya lately nih banyak dapat undangan perkahwinan..bukan main manis senyum uol nak kawen kan..tapi ingat yg lelaki2 nih..jgn la jadi lagu tu..hargai isteri..andai tuhan nak terbalikkan nasib uol..si lelaki yg kene berenti keje..ade tak isteri2 nak mintak cerai atau abaikan tjawab? sebaliknya isterila dok turun padang sama buat kueh, jual kueh, jahit baju, kerja kantin, bela anak org (anak sendiri pon ramai)..


pikir sikit, kalo tak mampu nak sara anak dara org jgn la seksa pompuan2 nih..sedih hati mak ayah (kalo masih hidup), lepas je tukar grant..terseksa anak pompuan diorang yg selama ni dibelai..dan sedar jugak memang tjawab isteri terputus pada mak ayahnya..tapi sebagai manusia yg beragama, mertua itu juga tanggungjawab si suami..


pada ina, joe, anul & lain2 yg nak kawen..baca ni..be prepared!!



pic taken from mesra.net

16 comments:

Mak Su said...

dr wahida, secara umumnya saya adalah yang nombor 3. buat masa ni, kekadang saya nak berenti kerja juga, tapi bila fikir panjang, bukan fikir utk diri sendiri, fikir utk family, saya postponekan niat itu.

dr_wahida said...

ye ke maksu..
tapi we hardly saying that to others kan..kita jaga maruah suami..in return we hope we will be appreciated not only by him but also by his family..kalau itu semua berlaku alhamdulillah..kalau tak, itu yg BP bole naik tuh.

HEMY said...

alamak..nama i kena sebut...ehehe

tp cembam cikgu..insyaAllah takde mslh ni. sy yg kena benti keje mungkin la..

takpe..insyaAllah tkkan jadi cam laki2 brengset ni sbb sy dh lalui pglmn yg cukup mendewasakan..ehehe

Ummi Yang Tomey said...

hi.. salam perkenalan doc.

interested issue...
mostly husbands mmg mcm tu.. i agreed 100%..
tapi kalu dpt husband yg reti jlnkan tnggungjawab dia, x salah kalu si wife sama-sama membantu kan... kan..

NONIE AZIZ said...

saya pulak no. 1...sebab kekadang lelaki ni tambah2 bini dia keje...dia terlupa tanggungjawab dia..Tak maks alhdulillah...baba bertanggungjawab...

Skin said...

good reflection wahidah.. kdg2 kita kerja utk tolong dgn rumah and anak2.. tp tulah jd overwhelm dgn kerja rumah..

teringat kata Fazillah Kamsah 'mak2 kat luar sana, kena didik anak lelaki.. jgn ckp..Mat, ko kahwinlah, nanti ada org basuh baju kau, masak utk kau, mak dah tua ni'... patutnya mak2 cakap "Mat..ko kahwinlah, nak.. agar kau dapat mendidik seorang wanita menjadi isteri solehah dan menjalankan tanggungjawab kau sebagai lelaki dan ketua pd keluarga"..'

putri meow said...

Moga dapat jodoh yang baik, suami yang menyenangkan hati... InsyaAllah

yushida03 said...

-->

seorang suami yg membaca dgn tekun :)

suhana said...

aku ada member, egyptian..aku rasa life dia susah sangat..suami dia tipikal org mesir la kot..kerja rmh mcm masak jaga anak seme t/j isteri..jadi dia tak kan lift a finger pon..ko bayangkan member aku, buat research lagi..kena jaga 2 org anak..masak..hal2 rmh seme dia buat..pastu lak suami dia akan abis setahun awal dari dia..laki dia siap ckp lagi, saya akan balik mesir dan bawa sorang anak balik..sorang lagi awak jaga la kat sini..aku? speechless bila dengar..mungkin sebab budaya kot..tapi mungkin jugak lelaki ni sama aje kot..ramai kot yg tak sedar kesusahan isteri..

Tampoi said...

juga seorang suami yang membaca dengan tekun.tapi kena ingat biar laki togak air sojuk takpe,jgn anak bini sampai tak makan.

yushida03 said...

well ada gak sikit pasal budaya kot. e.g basuh pinggan. kalu balik kampung for sure xkan sentuh. sbb dr dulu lagi, mmg org ppuan jer yg basuh pinggan. itu kalu daily nyer makan lah, bf, lunch, mkn malam.. tp kalu time kenduri bole lak org laki basuh.. sbb byk kot. org ppuan dah sibuk ejass hidangan kat dapur. tp part masak gulai & nasik kawah, ini org laki yg handle..

eh, of-topic sikit ker.. takper la.. i mena, tolak nasur and understanding itu penting.. baru x timbul isu saya/awak buat keja lebih

Framestone said...

kekdg si suami sendiri pun hadapai masalah..mereka jenis xkan menceritakan masalah mereka terutama yang akan membuat familynya berasa tertekan dan risau.. cuma kekdg ianya memberi tekan perasaan kepada mereka..

xsalah berhenti kerje..tp sekurang2nya tolong ringankan kerje suami... mengenai komen yg pertama.. mmg betul lelaki yang patut dipersalahkan kerna mereka yg memberi nafkah dan bukannye si isteri..tetapi kite sebagai manusia perlu memahami sesuatu konsep.. xsemestinya as isteri kite perlu menyerahkn bulat2 pada si suami.. seeloknya bahagikan tggjwb.. masing2 ade otak kan.. ade fikiran ada perasan dan ada tggjwb pada keluarga... anda boleh fikirkan sendiri

dr_wahida said...

anul,
bagusla kalau ade niat camtu..

Ummi,
betul2.

Nonie,
alhamdulillah..bahagia awak.

sakinah,
tulah..tapi laki cepat je melenting kalo terusik sikit..esp mcm yg last komentar tu.

putri,
akak doakan..aminn..

yushida03,
betul..budaya banyak pengaruh..mcm hubby i, budaya kat rumah die (sendiri punye pinggan mangkuk sendiri basuh)..so kat rumah keje i mudah..b4 ade bibik pon die yg buat seme.

SuN,
tulah tu..budaya byk mempengaruhi.

tampoi,
hikhik..itula kan..nak kurus minum air sejuk je la..tak payah di slim world pon boleh.

Framestone,
takyah emosi...apa yg i tulis adalah cerita benar..back to agama la sebagai landasan..boleh buat vote- berapa ramai isteri bekerja tak bantu suami dalam ekonomi family, berapa ramai suami ade duit lebih pi kawen satu lagi (padahal isteri yg dok tolong bantu).

alongwairnazz said...

ye..betul tu. tanggungjawab perempuan banyak berbandind lelaki. tapi dr.wahida xleh la tlis camtu..nanti dr. masuk kategori mengungkit jgk. mungkin pasangan tersebut perlu tenangkan fikiran dan fahami situasi mereka. kalau x mmg akan jadi camtu la..

Mama-Danish & Sarah said...

Salam....
Pada pendapat sayalah, dlm melayari kehidupan berumahtangga ni, kita perlu ada give and take. Yg paling penting skali perlu respect each other.

Alhamdulillah, saya dpt suami yg sgt bertanggungjawab. Dia tak kisah pun kalau perlu bantu saya buat kerja rumah. Kadang2 balik jer keje, tgk rumah dah kemas.

Kami juga pernah lalui kehidupan yg susah dimana bisness suami jatuh dan hanya saya yg bekerja. Berkat tolak ansur, kehidupan kami tetap bahagia.

Yg paling buat saya terharu pasal suami saya kan, kdg2 dia sanggup tahan keinginan dia nak minum semata2 tak nak susahkan saya buat air untuk dia. Kesian sungguh!!

dr_wahida said...

alongwairnazz,

aik..pehal pulak saya yg mengungkit..ni bukan kes saya, saya cuma mengolah kes dalam radio jek..do not easily jump to conclusion man..

mama danish&amp:sarah,
bagusla..alhamdulillah..
hubby saya tak penah pon tahan nak minum sebb air saya & makanan saya pon die yg masak. :)